CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday 15 March 2012

POPIA PISANG COKLAT

Salam semua !!!

Lama benar dah tak update blog kesayangan Ain ni. Semenjak kerja tak ada kesempatan nak buka blog apatah lagi laman sosial ( Facebook ). Memang jarang.

Ok lah setelah lama tak berbicara dalam blog ini, macam-macam cerita yang Ain nak kongsi. Tapi, buat masa sekarang semua cerita-cerita tu Ain nak postpone dulu sebab hari ni Ain nak berkongsi sedikit resepi untuk membuat ' Popia Pisang Coklat '.

Kuih ni senang je untuk dibuat. Bahan-bahan pun senang nak dicari dekat Malaysia ni. (^_^) Antaranya :


Coklat Masakan
Susu Pekat
Pisang
Popia

Cara-caranya ialah

1. Ambil pisang yang kalian ada dan belah setiap 1 pisang tu kepada dua bahagian.
2. Lepas tu, ambil kulit popia gulungkan bersama dengan pisang yang telah dibelah tadi. Lekatkan popia itu dengan menggunakan putih telur, air atau minyak. Terpulang.
3. Goreng popia tadi sehingga kekuningan.
4. Kemudian, masak coklat tadi dengan menggunakan kaedah 'double boiling' dan campurkan susu pekat sehingga permukaan coklat itu nampak licin dan cantik.
5. Akhir sekali, masukkan popia tadi ke dalam coklat yang telah dimasak secara satu persatu supaya popia tadi tidak pecah.



Siap untuk dimakan :)


No comments: